Czym się różni folia typu CAST od folii typu BLOW?

sie 19, 2023

Proces produkcyjny folii może się opierać na jednej z dwóch metod – technologii CAST lub BLOW. Wybór technologii wpływa bezpośrednio na właściwości wyrobu gotowego, a co za tym idzie możliwości zastosowania folii w poszczególnych gałęziach przemysłu.

Czym różnią się od siebie folie typu CAST i BLOW Jak wybór technologii produkcji wpływa na ich zastosowanie w biznesie? Którą technologię stosujemy w Nicator?

Technologia CAST

Folia typu CAST charakteryzuje się połyskiem, wysokim poziomem przejrzystości oraz zwiększoną barierowością na przenikanie pary wodnej. Jest ona również tańsza od folii typu BLOW, co wynika z dużych oszczędności na etapie procesu produkcyjnego. Jak powstaje folia CAST?

Technologia produkcji folii wylewanej polega na rozlaniu roztopionego tworzywa na chłodzony, szybko obracający się walec. Dzięki temu powstaje folia charakteryzująca się:

  • elastycznością,
  • odpornością na uszkodzenia,
  • odpornością na rozciąganie,
  • bardzo dobrą przyczepnością.

Technologia BLOW

Produkcja folii technologią BLOW polega na roztopieniu tworzywa, które następnie jest rozdmuchiwane w dwóch kierunkach – maszynowym i poprzecznym. Rozdmuchiwanie folii jest procesem bardzo czasochłonnym, jednak pozwala uzyskać produkt końcowy o wysokiej jakości.

Folia do pakowania żywności typu CAST jest wprawdzie bardziej rozciągliwa i charakteryzuje się znacznie większą przyczepnością, za to folia BLOW dużo łatwiej się zrywa, co znacząco ułatwiaj proces pakowania żywności. Ponadto odznacza się:

  • wysoką odpornością na przebicie i inne uszkodzenia mechaniczne,
  • wysokimi właściwościami klejenia.

W Nicator folię spożywczą produkujemy z zastosowaniem technologii BLOW. Jest to podyktowane przede wszystkim troską o najwyższą jakość dostarczanych wyrobów.

Folie typu BLOW

W branży spożywczej folie typu BLOW odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu świeżości i bezpieczeństwa produktów. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, takim jak:

  • odporność na przebicie,
  • szczelność,
  • barierowość (folie BLOW zapewniają odpowiednią barierę dla wilgoci i tlenu),

folie typu BLOW doskonale sprawdzają się podczas pakowania szerokiej gamy produktów spożywczych. Wykorzystuje się je do pakowania świeżych warzyw i owoców, mięs, ryb oraz dań gotowych.

W Nicator produkujemy folię spożywczą wykorzystywaną przez naszych Klientów do ręcznego owijania produktów spożywczych. Nasza folia BLOW znajduje zastosowanie przede wszystkim w zakładach produkcyjnych i przetwórczych, jak również w szeroko rozumianej branż cateringowej – wszędzie tam, gdzie wymagane jest zabezpieczenie żywności lub dań gotowych przed utratą świeżości i szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.