Worki do mrożenia służą przede wszystkim do zabezpieczania produktów spożywczych, których zdatność do spożycia chcemy przedłużyć przy pomocy głębokiego mrożenia. Worki do wykładania skrzynek typu E2 mają natomiast na celu zabezpieczenie transportowanych i przechowywanych produktów, jak również ułatwienie utrzymania higieny i czystości środków transportu i miejsc ich przechowywania. Dotyczy to w szczególności mięsa, ryb oraz nabiału. Czym powinny się charakteryzować worki do mrożenia, a czym worki do wykładania skrzynek?
Właściwości worków LDPE i HDPE
Zanim odpowiemy na powyższe pytanie, skupmy się na właściwościach worków HDPE i LDPE. Dla ułatwienia przedstawiliśmy je w tabeli, w której porównaliśmy typowe właściwości i parametry obu rodzajów opakowań.
Worki LDPE | Worki HDPE | |
Tworzywo | Polietylen o niskiej gęstości | Polietylen o wysokiej gęstości |
Typowe właściwości | miękkie o błyszczącym wykończeniu | szeleszczące |
Oznaczenie recyklingu | 4 | 2 |
Odporność | mała | duża |
Rozciągliwość | duża | mała |
Laminowanie | √ | √ |
Gęstość materiału | 0,92 g/cm3 | 0,96 g/cm3 |
Odporność temperaturowa | -50 °C do +85 °C | −50 °C do +110 °C |
Recykling | łatwy | łatwy |
Zastosowanie | woreczki strunowe worki na gruz reklamówki foliowe mocne |
reklamówki jednorazowe worki na śmieci |
Worki do wykładania skrzynek E2
Worki do wykładania skrzynek powinny się charakteryzować odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Komfort ich użytkowania dodatkowo podnosi konstrukcja worka, który dzięki zakładkom idealnie pasuje od pojemników o podstawie prostokąta. Dzięki temu worek nie roluje się i nie przemieszcza.
Worki do wykładania skrzynek E2 wykonuje się zarówno z folii HDPE jak i LDPE. Uzyskiwane w ten sposób wyroby różnią się pod względem właściwości i parametrów użytkowych. Worki HDPE są bardziej odporne na uszkodzenia, ale mniej rozciągliwe. Świetnie nadają się do przechowywania ciężkich produktów o regularnych kształtach. Za ich wyborem do wykładania kartonów i skrzynek przemawia przede wszystkim duża odporność wymiarowa. Dzięki temu, że materiał jest mało rozciągliwy, worek pozostaje w miejscu przez cały czas użytkowania i nie zmienia swoich parametrów fizycznych.
Worki do mrożenia
Do głębokiego mrożenia najlepiej sprawdzają się worki LDPE. Wynika to przede wszystkim z ich dużej rozciągliwości. Zawarta w wyrobach spożywczych woda pod wpływem zamarzania zwiększa swoją objętość, tym samym zwiększając objętość zamrażanego produktu. Mrożąc produkty spożywcze w workach niepodatnych na rozciąganie ryzykujemy ich uszkodzenie, a co za tym idzie utratę szczelności opakowania. Rozciągając się pod wpływem zwiększającej się objętości mrożonych produktów worki LDPE do mrożenia zapewniają szczelność i bezpieczeństwo podczas procesu głębokiego mrożenia, co w sposób bezpośredni przekłada się na wydłużony okres przydatności wyrobu do spożycia oraz zachowanie jego oryginalnych właściwości – przede wszystkim smakowych. Mrożonki przechowywane w nieszczelnych opakowaniach często tracą walory smakowe i przesiąkają innymi zapachami obecnymi w zamrażalniku.
Wybór opakowań foliowych o odpowiednich właściwościach pozwala na skuteczne zabezpieczenie żywności podczas jej transportu, przechowywania oraz sprzedaży. Wybierając konkretne materiały opakowaniowe warto spojrzeć na cykl ich życia w sposób globalny, gdyż tylko takie podejście zapewni najwyższą jakość naszego produktu w każdych warunkach.