Folia polietylenowa PE powstaje z polietylenu o wysokiej gęstości, a coraz częściej z surowców pochodzących z recyclingu tworzyw sztucznych. Jest wyrobem charakteryzującym się uniwersalnym charakterem, o czym świadczy zastosowanie folii PE m.in. w branży przemysłowej, jak i w budownictwie. Czym charakteryzuje się folia PE? Jakie są rodzaje foli polietylenowej? Czy można ją stosować w kuchenkach mikrofalowych? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym artykule.
Rodzaje folii polietylenowej PE
Podstawą do określenia rodzaju folii polietylenowej jest jej gęstość. Ze względu na różną gęstość możemy wyróżnić folie LDPE, HDPE i MDPE.
Folia LDPE charakteryzuje się małą gęstością, co przekłada się na jej elastyczność i przezierność. Ma także niską temperaturę topnienie, dlatego bardzo dobrze sprawdza się do pakowania wyrobów gotowych różnego rodzaju. | Folia HDPE odznacza się wysoką gęstością, której zawdzięcza odporność mechaniczną i mniejszą przezierność. Produkt ten cechuje się również wyższą temperaturą topnienia, co decyduje o innych zastosowaniach folii HDPE w branży opakowaniowej. | Folia MDPE ma gęstość między 0,926 a 0,940 g/cm³. Pod względem właściwości plasuje się ona pomiędzy foliami LDPE i HDPE. |
Właściwości folii polietylenowej PE
O dużej popularności folii PE w branży opakowań – folia jest stosowana bezpośrednio do pakowania wyrobów gotowych, jak i do produkcji opakowań jednostkowych i zbiorczych – decydują jej właściwości. Folia polietylenowa:
- nie ma smaku ani zapachu,
- nie zawiera szkodliwych substancji, które mogłyby wejść w reakcję z produktami, w związku z czym może być bezpiecznie stosowana w branży spożywczej i przetwórstwa żywności,
- wykazuje wysoką odporność na niskie i wysokie temperatury, dzięki czemu w branży spożywczej może być stosowana praktycznie na każdym etapie obróbki i przechowywania żywności – od głębokiego mrożenia aż do pakowania gorących produktów,
- jest odporna na wilgoć i zabrudzenia, a tym samym skutecznie chroni zabezpieczone towary przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak woda, wilgoć z powietrza, zanieczyszczenia,
- jest odporna na procesy starzenia się.
Zastosowanie folii PE: Folia polietylenowa w branży spożywczej
Folia PE jest przeznaczona do pakowania i długotrwałego przechowywania produktów spożywczych. Jak już wspomnieliśmy, ze względu na szeroki zakres temperatur roboczych może być stosowana na wszystkich etapach przechowywania i obróbki żywności podczas:
- głębokiego mrożenia,
- pakowania produktów o temperaturze do 100°C,
- podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej.
Wybierając folię przeznaczoną do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej zawsze należy się upewnić, że dany produkt spełnia wymagane normy i kryteria. Folia PE marki Nicator uzyskała pozytywną opinię Laboratorium Badawczego J.S. HAMILTON POLAND Sp. z o.o. Osoby zainteresowane zamówieniem wysokiej jakości folii spożywczej PE zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą i kontaktu.