Folia do żywności odgrywa istotną rolę w przemyśle spożywczym. To sprawdzony materiał do przechowywania różnego rodzaju produktów, który cechuje niska cena, łatwość zgrzewania i możliwość stosowania w różnym przedziale temperatur roboczych. Bardzo dobrze nadaje się do magazynowania produktów spożywczych, jak i pakowania wyrobów gotowych.
Opakowania, w których przechowujemy żywność, wpływają na jej stan, świeżość i walory spożywcze. W celu przedłużenia przydatności produktów spożywczych do spożycia producenci korzystają z różnego rodzaju folii do żywności. Bardzo popularne są folie termokurczliwe, które po podgrzaniu przylegają do towaru, tworząc na nim szczelną powłokę ochronną. Nie jest to jednaj jedyny wybór.
Folia do żywności to wyrób, który pomaga zabezpieczyć produkty spożywcze podczas przechowywania i transportu. Chroni je przed utratą właściwości i pozwala na dłużej zachować ich świeżość. Folia może mieć różne właściwości fizyczne, a także strukturę. Dobór odpowiedniego wyrobu do pakowania żywności powinien być podyktowany przede wszystkim specyfiką pakowanych wyrobów.
Folie poliolefinowe i polietylenowe
Do pakowania produktów o nieregularnych kształtach producenci bardzo często wykorzystują folie termokurczliwe. Mogą być wykonane z poliolefiny lub polietylenu. Folie poliolefinowe są zbudowane z kilku warstw materiału, charakteryzuje je wysoka przezierność i połyskujące wykończenie – walory, które wykorzystuje się do ekspozycji zapakowanych w folie produktów. Folia poliolefinowa jest również bardzo wytrzymała. Może być produkowana w wersji gładkiej lub perforowanej, a także zadrukowywana. Nadaje się do pakowania ręcznego i automatycznego.
Do pakowania produktów świeżych często wykorzystuje się folię polietylenową. To folia transparentna charakteryzująca się dużą odpornością mechaniczną oraz stabilnością w różnych temperaturach roboczych. Nadaje się do przechowywania artykułów spożywczych w temperaturze pokojowej, w lodówce, jak i do mrożenia.
Folia polipropylenowa
Produkty spożywcze pakuje się również w folie nietermokurczliwe. Nietermokurczliwą folię do żywności wykonuje się z polipropylenu. Opakowanie charakteryzuje się przeziernością i połyskującym wykończeniem, dzięki czemu – podobnie jak folia poliolefinowa – doskonale eksponuje produkty. Folia polipropylenowa nadaje się do zadruku i perforacji. W praktyce jest powszechnie wykorzystywana do pakowania pieczywa i świeżych warzyw, jak również artykułów mleczarskich i produktów cukierniczych.
Folia cateringowa typu „stretch”
Stretch kojarzy się nam przede wszystkim z pakowaniem przesyłek i zabezpieczaniem paczek, jednak folia o praktycznie identycznych właściwościach, ale wyprodukowana z surowców dopuszczonych do kontaktu z żywnością, znajduje zastosowanie także w przemyśle spożywczym i gospodarstwach domowych. Stretch jest materiałem rozciągliwym, a jednocześnie niezwykle wytrzymałym. To sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do zabezpieczania produktów gotowych i jest powszechnie wykorzystywany przez przedsiębiorców działających w branży cateringowej.