Folia spożywcza to popularny artykuł w każdym gospodarstwie domowym. Używamy jej głównie po to, aby produkty żywnościowe jak najdłużej zachowały świeżość. Dzięki folii spożywczej zapachy przechowywanych w lodówce potraw nie mieszają się, a żywność jest dodatkowo zabezpieczona przed utratą wody. Jakie zastosowanie znajduje folia spożywcza?
Folia spożywcza w przemyśle
Zanim przejdziemy do zastosowań folii spożywczej w gospodarstwach domowych, warto zwrócić uwagę na jej powszechnie zastosowanie w przemyśle. Z zalet różnego rodzaju folii spożywczych korzystają producenci żywności, firmy zajmujące się jej przetwórstwem oraz firmy cateringowe. Dobór rodzaju folii do produkcji opakowań lub bezpośredniego opakowywania wyrobów spożywczych – jak w przypadku folii stretch – jest podyktowany specyfiką danych wyrobów oraz sposobem ich przechowywania.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się folie termokurczliwe i nietermokurczliwe, folie do przechowywania próżniowego oraz folie stretch. Listę opakowań foliowych uzupełniają różnego typu worki i woreczki, które służą zarówno do przechowywania żywności, jak i pakowania wyrobów gotowych.
Rodzaje folii spożywczej wykorzystywane w przemyśle
Do pakowania wyrobów cukierniczych, ryb, pieczywa, owoców i warzyw wykorzystuje się folie PCV. Folia polistyrenowa jest przezroczysta i rozciągliwa. Umożliwia łatwy dostęp tlenu i pary wodnej do produktów, dzięki czemu nie dochodzi do nadmiernego parowania, co mogłoby prowadzić do powstawania korzystnych warunków do rozwoju pleśni i psucia się żywności. Jest również bardzo wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne.
Kolejną folią spożywczą znajdującą zastosowanie w przemyśle jest folia do zgrzewek. Jest to produkt przeznaczony do zamykania opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych. Folia do zgrzewek charakteryzuje się niższą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, jest jednak odporna na wysoką temperaturę i skuteczna w zatrzymywaniu wilgoci, zanieczyszczeń i zapachów. Stosuje się ją do pakowania próżniowego, które znacząco wydłuża okres przydatności produktów do spożycia.
Folia spożywcza w gospodarstwie domowym
W warunkach domowych korzystamy przede wszystkim z folii aluminiowej oraz folii spożywczej stretch. Folia aluminiowa jest używana do odizolowania produktów od siebie, dzięki czemu nie przenikają one różnymi zapachami obecnymi w lodówce. Ze względu na to, że folia aluminiowa jest nieprzezroczysta niweluje kontakt żywności ze światłem, dzięki czemu jedzenie zachowuje świeżość i walory smakowe na dłużej. Z powodzeniem sprawdza się także podczas przygotowywania posiłków wymagających długiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Może być wykorzystywana podczas pieczenia mięs w piekarniku lub na grillu.
Folia spożywcza stretch służy przede wszystkim do ochrony przechowywanej żywności. Doskonale sprawdza się podczas pakowania kanapek na drugie śniadanie, a także do przykrywania pojemników z żywnością na czas ich przechowywania w lodówce.